Balkan kot priložnost

V torek, 21.10.2014 smo se dijaki izbirnega predmeta sociologija in člani debatnega krožka, v spremstvu mentorice Renate Boštjan, pomočnice ravnatelja Leonide Konič in ravnatelja Dragomira Benka udeležili mednarodne konference z naslovom Balkan kot priložnost. Konferenca je potekala v Domu glasbe Celovec.

Preberite večProjekt je potekal na pobudo predsednice zveznega sveta Republike Avstrije Ane Blatnik. Konference so se udeležili tudi državni predstavniki Slovenije, Srbije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine ter Avstrije. Beseda je tekla o Balkanu, o njegovih težavah, prednostih in priložnostih v povezavi z Evropsko unijo. Dijaki Višje šole za gospodarske poklice iz Celovca in dijaki Gimnazije Ravne na Koroškem smo napisali pismi Evropi, ki sta bili na konferenci predstavljeni. V pismih smo predstavili svoja stališča o prej omenjenih temah. Konferenca se je končala s pogostitvijo z raznoliki vrstami jedi iz vseh zgoraj omenjenih držav, živo glasbo in možnostjo neformalnega pogovora s tujimi in domačimi političnimi predstavniki.

V ponedeljek, 13.10.2014 smo imeli v okviru prej omenjenega projekta srečanje z Državnim svetom Republike Slovenije na Ravenski gimnaziji. Predstavniki Državnega sveta so na predstavili svoja stališča o Balkanu in tudi Sloveniji, nato pa je potekala odprta diskusija. Srečanje je bilo nekakšna priprava na mednarodno konferenco.

Pred konferenco, smo bili v spremstvu Državnega sveta Republike Slovenije. povabljeni v generalnem konzulatu Republike Slovenije. Tudi tam smo imeli manjšo pogostitev in širokosrčen sprejem.

Dijaki smo bili zelo veseli te nove in drugačne izkušnje. Najbolj v spominu so nam ostali neformalni pogovori s predstavniki iz drugih držav.

(Skupno 173 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...