Zakaj in kako v športni oddelek

Je kaj lepšega kot združevati veselje, zdravje in obvezo? Ja, to vam ponujamo na naši gimnaziji.

Vrhunski šport, šport ali golo gibanje danes dobiva izjemno vlogo v razvitih kulturah. Predstavlja možnost osebne, nacionalne in ekonomske uveljavitve. Nekaterim je to priznanje težko dokler jih usoda ne pripelje k dejstvu. Drugi s tem lažje krmarijo v življenju. Za uspehe se je potrebno tudi v športu zelo potruditi že v rani mladosti. Ker pa žal ni mogoče takoj napovedati vrhunskega rezultata v rosni mladosti, je uspešno izobraževanje mladih športnikov dokaj smiselno početje. Po eni strani omogoča intelektualno rast in osebnostni razvoj, hkrati pa daje zdravo varnost in možnost visokega razvoja in širine na področjih življenja, saj večina vendarle ne izbere vrhunskega športa kot osnovno življenjsko delo.

Letos bomo vpisali že petindvajseto generacijo v športni oddelek klasične gimnazije. Osnovnošolci, ki so vključeni v trenažni in tekmovalni proces izbrane športne panoge in so pridni učenci, imajo vsekakor možnost nadaljevati z zastavljenim delom. Trenutno imamo pet športnih oddelkov. Smo ponosni, saj sedaj že vidimo našo pravo smer kljub veliki energiji, ki jo vlagamo v razvoj mladostnika, intelektualca in športnika. Delo v  našem športnem oddelku je kvalitetno. Koordinirano delo v trikotniku – dijak, trener, profesor, omogoča viden uspeh pri mladostniku. Veliko dijakov v športnem oddelku vadi že dopoldan po programih trenerjev. Dijaki sprejemajo šolsko snov in široko motorično izobrazbo. Poleg ustaljenega šolskega ritma poteka izobraževanje tudi z individualnimi urami, katerih se poslužujejo naši športniki brezplačno.

Dijake v športnih oddelkih tudi seznanjamo z zanimivimi novostmi v športu. S predavanji vrhunskih strokovnjakov s področja športne prehrane, dopinga in delovanja kardiovaskularnega sistema smo najnovejše raziskave v kineziologiji prinesli v samo bazo. Pohvalimo pa se še s pestro obšolsko dejavnostjo. Organiziramo ogled športnih vrhuncev v državi, kolesarski izlet po Koroški, obisk gora.

Dober znak kvalitete in zadovoljstva je tudi številčni pritisk na letnike. Torej smo dobro usmerjeni? Naš uspeh in zadovoljstvo je naša nova energija za naprej.

Seveda pa je resnično največja kvaliteta, da imamo odlične pogoje za učenje in športno vadbo: odlična šola in Študijska knjižnica, bližina Trim steze, bazen, fitnes, atletska steza, športna igrišča in pokrite dvorane,… so nam tako rekoč na dlani.

Le kdo si ne bi želel koristiti zapuščine grofovega parka poleg naše gimnazije! Spoznajte nas in pridite.

Stane Lodrant, prof., športni koordinator

(Skupno 2.042 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...