Strokovna ekskurzija v London

17. aprila 2014 smo se dijaki drugih letnikov Gimnazije Ravne na Koroškem odpravili na strokovno ekskurzijo v London.

33 dijakov, v spremstvu profesoric Gagič in Jamnik ter profesorja Kotnika, se je okoli 12. ure vkrcalo na avtobus in hitro smo se odpeljali proti letališču Brnik. Z letalom smo dve uri jadrali čez Evropo ter Rokavski preliv in končno, nekateri navdušeni, nekateri pa še vedno malce prestrašeni zaradi leta, pristali v Veliki Britaniji. Avtobus nas je zapeljal prav pred naš hostel, kjer smo se malce izmučeni razpakirali, vendar smo kar hitro spet nabrali moči za kratek sprehod po nočnemu Londonu.

Naslednji dan smo se po zajtrku sprehodili po Hyde Parku, ki se je raztezal kar nasproti našega hostla. Navdušeno smo se pogovarjali, slikali čudovit svet okoli nas ter z velikimi očmi opazovali ulice Londona naravnost z odprtega avtobusa, ki nas je vozil po takrat še nekaterim neznanim predelom mesta. Ogledali smo si Buckhinghamsko palačo, Houses of Parliament in seveda znameniti Big Ben. Sprehodili smo se tudi čez Tower Bridge – najprej po pločniku, nato pa še po panoramski poti, od koder smo videli čare Londona. Zvečer smo se, predvsem punce, veselo spustile v trgovine na Oxford Streetu.

V soboto smo se zjutraj zopet sprehodili skozi znameniti park ter si od daleč ogledali Kensigtonsko palačo, sledil pa je čas za muzeje. Najprej smo si ogledali Natural History Museum z znanim okostjem dinozavra, razstavljenega kar v avli muzeja. Tisti bolj vedoželjni smo se podali še v Science Museum. Kmalu smo postali lačni in po kratkem premoru smo se s podzemno odpeljali do muzeja Madame Tussaud’s. Dve uri sta bili veliko premalo, a vseeno smo si uspeli ogledati celotno kolekcijo znamenitih voščenih lutk in mnogi smo se lahko slikali poleg naših idolov. Zvečer smo še imeli nekaj prostih uric, nato pa smo se utrujeni odpravili spat, saj nas je naslednji dan čakal naporen dan.

V nedeljo nas je prvič po treh dneh lovil dež, vendar nas ni preveč motil, saj smo si zjutraj ogledali še en muzej – British History Museum. Videli smo zgodovino vseh kultur našega planeta – od starogrške in rimske pa vse do japonske, kitajske ter tudi afriške in ameriške. Najbolj nas je navdušila zbirka starega Egipta, kjer smo med drugim videli sfinge, egipčanske zapise na kamnu in mumije. Popoldan je bilo na vrsti Shakespearjevo Globe gledališče, ki smo si ga kljub dežju z veseljem ogledali. Kmalu smo se spet popeljali s podzemno; tokrat smo se odpravili na Piccadilly Circus, trg na katerem se nahaja muzej nenavadnih stvari – Ripley’s Believe it or Not! Bili smo šokirani in navdušeni nad njihovo zbirko, s tem muzejem pa se je četrti dan našega potovanja končal.

V ponedeljek smo morali vstati še posebej zgodaj, saj smo se ob pol devetih z vlakom odpeljali do palače Hampton Court. Tam smo si ogledali sobane kralja Williama tretjega in Henryja osmega ter še njegovo kuhinjo. Sprehodili smo se po ogromnih vrtovih, polnih cvetočih rož; med hojo po parku in labirintu nas je grelo toplo sonce. Sledila je povratna vožnja z vlakom. Po par prostih urah smo se spet odpravili nazaj v mesto. Ogledali smo si znano tržnico na Covent Gardnu, kjer se zbirajo umetniki, dekleta pa so izkoristila še zadnje trenutke za nakupovanje. Ob osmih smo se odpravili do gledališča, kjer smo si ogledali fantastičen muzikal I Can’t Sing. Ob enajstih smo se vrnili v hostel, vendar še dolgo nismo bili zmožni zaspati, saj je naslednji dan sledil odhod domov, ki smo ga vsi odlagali, kolikor dolgo je bilo možno.

V torek zjutraj smo žalostni spakirali naše stvari, se odpravili na zadnji sprehod po londonskih ulicah in kupili še zadnje spominke, da bi se za vedno spominjali tega potovanja. Spet je sledila vožnja z avtobusom ter polet z letalom in okoli štirih smo pristali na Brniku. Ob sedmih zvečer smo utrujeni popadali v svoje postelje, izčrpani, a polni spominov.

                                                                                                      Vanesa Erjavec, 2.a

Galerija slik

(Skupno 39 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja