POGOVOR S SLOVENSKIMA POSLANKAMA EVROPSKEGA PARLAMENTA

V petek, 4. aprila 2014, je v veliki dvorani Kulturnega centra Ravne na Koroškem potekal pogovor z evropskima poslankama Tanjo Fajon in Zofijo Mazej Kukovič.

Dogodek je organizirala informacijska točka Europedirect Koroška, namenjen pa je bil predvsem mladim. 25. maja bodo namreč potekale volitve v evropski parlament in rezultati prejšnjih volitev kažejo, da se jih udeležuje zelo malo mladih, zato so nas s tem dogodkom želeli spodbuditi k bolj aktivnemu sodelovanju v politiki in nam približati delovanje evropskega parlamenta.

Par besed sta povedala tudi Ana Pisar, predstavnica Koroškega kluba študentov, in Aljaž Verhovnik, predstavnik Mladinskega sveta Ravne na Koroškem. Poslanki sta predstavili svoje delo v parlamentu, zatem so sledila vprašanja publike.

Po kratkem odmoru sta morali poslanki oditi, saj sta imeli druge obveznosti, člani debatnega krožka (Živa Ledinek, Klara Pavleković, Anemarija Planšak in Klemen Dretnik )pa smo izvedli debate na tri teme:

  • Za volitve v Evropski parlament bi morali uvesti obvezno 40 odstotno kvoto za kandidate in kandidatke mlajše od 30 let.

  • Volitve v Evropski parlament bi morale biti obvezne.

  • Vsi državljani EU bi morali prejemati univerzalni temeljni dohodek.

Publika je imela vlogo državljanov; med debato so dobili rdečo in rumeno glasovnico in po koncu vseh treh debat so se morali odločiti, katera skupina jih je bolj prepričala. Zmagala je ekipa »rdečih«: Anemarija Planšak in Klemen Dretnik.

Mladi si želimo pridobiti dobro izobrazbo, se zaposliti, imeti svoje stanovanje, a smo se zaradi prepričanja, da v politiki ni prostora za nas, iz nje skoraj popolnoma odstranili in čakamo na boljše čase. Drži, da nas starejši zaradi naše neizkušenosti neradi spustijo medse, vendar se tudi sami ne trudimo, kot bi se lahko. Upam, da nas je ta dogodek prebudil vsak nekaj; tudi če ne gremo takoj vsi na volitve, ampak se samo začnemo bolj zanimati za svet okoli nas in razmišljati o svoji prihodnosti, je cilj dosežen.

                                                                                                                                            Klara Pavleković, 4.d

mobile 641

(Skupno 42 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja