RDEČ KARTON PREDSODKOM

Ker se besede in besedne zveze begunec, migrant, migrantska kriza, tujec pojavljajo povsod, so se prikradle tudi v naše šolske klopi. Dijaki Šolskega centra Ravne na Koroškem smo jih želeli razumeti in ne samo (s)poznati. Skozi pogovore z vrstniki, s profesorji, prijatelji …, med branjem in poslušanjem medijev smo postali radovedni in se želeli podrobneje seznaniti s to problematiko.

Športni projekt, s katerim smo hoteli pobliže spoznati tujce in z njimi priti v osebni stik, se nam je zdel prava rešitev in možnost, s katero bi pridobili odgovore na vprašanja, ki smo si jih zastavili. Sebi in drugim okrog nas smo želeli dati priložnost, da ljudem iz časopisov damo podobo. Da v živo prisluhnemo njihovim zgodbam … Po kratkem premisleku smo sklenili, da z nogometom ne moremo zgrešiti.

Sestavili smo skupino, ki bo igrala proti migrantski ekipi. Povezali smo se z Mirovnim inštitutom iz Ljubljane. Organizacija je hitro stekla.

V torek, 9. 5. 2017, smo na Ravnah nestrpno pričakali goste, ki so okoli 11. ure prispeli iz prestolnice. Projekt Rdeči karton predsodkom se je začel uresničevati. Skupini in navijači smo se zbrali na stadionu. Gostje so zabili kar 7 golov, domači le 2. Vsi smo bili zelo prijetno presenečeni. Po tekmi smo jim ponudili kosilo, se z njimi družili in pogovarjali.

Prva misel pred srečanjem je bila, v kakšnem jeziku se bomo pogovarjali. Hitro smo spoznali, da fantom slovenščina nikakor ni tako tuja, kakor smo mislili. Kot smo izvedeli iz njihovih kratkih predstavitev, so v Sloveniji že dobro leto. Njihovo znanje tujega jezika je preseglo naša pričakovanja. Po nekaj trenutkih nerodnega pogovora smo se oboji nekoliko sprostili in pogovor je stekel – o njihovem vsakdanu, težavah, s katerimi se pri nas srečujejo, prostem času … Poleg tega smo spoznavali njihove interese in splošno zanimanje.

Po koncu več kot uspešno izpeljanega projekta smo se oboji razšli z nasmehom, saj je bil naš cilj dosežen in predsodki so dobili rdeči karton.

Foto: Peter Recko

(Skupno 60 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...