SIMULACIJA EVROPSKEGA PARLAMENTA

V okviru Evropskega tedna mladih je v petek,  5. maja, v Ljubljani potekala SIMULACIJA EVROPSKEGA PARLAMENTA, na kateri smo sodelovali tudi dijaki 2. in 3. letnika Gimnazije Ravne na Koroškem pod mentorstvom profesorice Renate Boštjan.

Aktivno sodelovanje nas, mladih, pri odločitvah in dejavnostih tako na nacionalnem kot tudi evropskem nivoju je ključnega pomena, če hočemo zgraditi bolj demokratično in uspešno družbo. Pogoj za to pa je, da imamo mladi možnost, prostor in podporo za sodelovanje in vplivanje na odločitve ter udeležbo v aktivnostih, s katerimi lahko prispevamo h kakovosti življenja v celotni družbi.

S tem namenom je Mladinski svet Slovenije v sodelovanju z Društvom za podporo mladim in Slovensko tiskovno agencijo pripravil projekt Igre Evrope. Kot sklepno dejanje projekta so izvedli simulacijo Evropskega parlamenta, kjer smo imeli priložnost spoznati delovanje procesov, ki potekajo v Evropskem parlamentu, tudi v praksi.

V uvodu sta nas pozdravila predsednik Mladinskega sveta Slovenije ter vodja Informacijske pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji. Po pozdravnem nagovoru so sledila navodila simulacije. Predstavljen je bil predlog zakona, da bi znižali volilno pravico na 16 let ter razdelitev v dve skupini glede na za ali proti zakonu. Znotraj dveh skupin smo se razdelili v manjše skupne po štiri ali več članov. Vsaka skupina je dobila argumente, ki smo jih morali zagovarjati. Čas, ki nam je bil na voljo za pripravo zagovora argumentov je bil 30 minut. Vsaka skupina je izbrala govorca, ki je predstavil argumente. Sledila je podpora oziroma zavrnitev zakona z obrazložitvijo glasu in na koncu še odločitev, da je zakon za znižanje volilne pravice na 16 let sprejet. Sprejet je bil tudi predlagan zakon, da bi se volilna pravica na 16 let najprej uvedla na lokalnih volitvah.

Med drugim so nas pozdravili tudi predsednik državnega zbora dr. Milan Brglez in evropski poslanci. Sledilo je še skupno fotografiranje.

Državni zbor smo zapustili polni novih spoznanj in različnih vtisov. Simulacija Evropskega parlamenta je bila priložnost za oblikovanje mehanizmov spodbujanja aktivnega državljanstva, ki je tudi ključnega pomena za napredek naše družbe.

Foto: Iva Knez

Foto: DZ Republike Slovenije

(Skupno 134 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...