Projekt Moje podjetje

Preteklo šolsko leto smo na Gimnaziji Ravne na Koroškem vstopili v projekt JA Slovenije, projekt  Moje podjetje. Skupino dijakov tretjega in četrtega letnika smo  sestavljali Tamara Komprej, Jure Kolar, Tilen Banko, Andraž Zvonar, Martin Pogorevčnik in Jerneja Šušel, ter mentorice ga. Konič Leonida, ga. Tkalec Manuela in ga. Stopar Katja.

Sprva se nismo zavedali v kaj se podajamo, po nekaj mesecih trdega dela pa nam je uspelo ustanoviti uspešno dijaško podjetje imenovano Ariera. Kljub vsem šolskim in ostalim obveznostim smo se sestajali večkrat na teden, oblikovali, raziskovali poslovno idejo in uspešno razvili naš produkt –mošnjičke za zaviranje zorenja sadja imenovane Vermiero.

V mesecu maju smo se udeležili sejma oz. tekmovanja dijaških podjetji pod okriljem JA Slovenije. Premagali smo vso konkurenco, osvojili prvo mesto in zlato priznanje. S tem smo se uvrstili na evropsko tekmovanje, ki je potekalo pretekli mesec v Berlinu.

Na tekmovanje smo se temeljito pripravili, v veliko pomoč pri svetovanju nam je bil  g. Tkalec Robert.  Odločili smo se tudi za patentiranje našega izdelka, saj  predstavlja novost s katero odpiramo  popolnoma nov trg.

Tekmovanje v Berlinu sta na zelo visokem nivoju organizirali organizaciji JA- YE Europe in JA Germany. V berlinskem kongresnem centru smo se predstavili, kot ena izmed sedemintridesetih skupin iz šestintridesetih držav.

Izkazati smo se morali na različnih področjih, najprej na intervjujih pred komisijo, nato postaviti smo morali privlačno stojnico, s katero smo svoje podjetje in produkt predstavili žirantom, sotekmovalcem, sponzorjem in obiskovalcem sejma. S sodelavci smo se strinjali, da je bil najtežji del pred veliko publiko predstaviti naše delo, podjetje in produkt. Na stojnici smo predstavili posebno izdajo Vermiera, izdelano izključno za tekmovanje v Berlinu.

V čast nam je bil tudi obisk veleposlanice ge. Marte Kos in predstavnika  JA Slovenije g.  Antona Kokalja, ki sta nam tako izkazala podporo.

Naš produkt je požel veliko zanimanja, tako s strani žirije, kot tudi s strani ostalih tekmovalcev in drugih obiskovalcev sejma. Spoznali smo, da niso  pomembna le priznanja in nagrade, temveč tudi poznanstva in izkušnje, ki smo jih pridobili in nam bodo v veliko pomoč za vnaprej.  Zavedamo se, da je zelo težko uspeti v današnjem svetu in smo zelo zadovoljni, da so mnogi evropski poslovneži v našem podjetju in v nas samih prepoznali potencial za prihodnost.  Ob morebitni pomoči bomo poizkusili našo dejavnost nadaljevati tudi v prihodnosti, zaenkrat pa smo s tem tekmovanjem  zaključili šolski projekt in pridobili veliko novega znanja, ter predvsem zelo pomembnih izkušenj.

Zelo smo zadovoljni z organizacijo celotnega tekmovanja. Gostitelji so se zelo potrudili pri izboru prostorov, hrane, predstavitvi enega najbolj znamenitih mest in njegove kulture. Najbolj pa nam je ostala v spominu gala večerja, ki je bila organizirana na visokem nivoju in je za nas predstavljala vrhunec dogajanja.

Na tekmovanju smo predvsem uživali, spoznavali druge ljudi in kulture, spoznavali poslovni svet, se učili in se navajali na način življenja, ki nam je bil prej precej tuj. Prav tako smo se povezali kot ekipa in marsikdo od nas se v prihodnosti vidi v poslovnem svetu.

19

 

Galerija vseh slik: 

(Skupno 466 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...