Izobraževanje učiteljev nemščine za projektne učitelje Jugend debattiert international

V Pragi je od 10. do 14.10. 2017 potekalo izobraževanje učiteljev nemščine iz 12 srednjeevropskih in vzhodnih držav za učitelje trenerje v projektu Jugend debattiert international.

Priložnost sodelovanja na seminarju za učitelje trenerje Jugend debattiert international je iz Slovenije dobila tudi ena od mentoric Gimnazije Ravne, kajti pogoj za dobro pripravo dijakov za debatiranje je prav izobraževanje učiteljev trenerjev. Učitelji smo pridobili znanja, kako konkretno oblikovati pouk debate, kako uvesti debato v pouk nemščine in jo metodično uporabiti. Jugend debattiert international je tudi dobra priprava dijakov na izpite za  pridobitev različnih jezikovnih certifikatov. Učitelji smo imeli pri tem izobraževanju tudi sami možnost debatiranja, kajti izmenjava mnenj z drugimi je lahko le pozitivna izkušnja.

Udeleženci seminarja

Jugend debattiert international je projekt, ki od letos poteka v 12 evropskih državah pod okriljem   Goethe-Instituta, Fundacije “Spomin, odgovornost in prihodnost” (Stiftung „Erinnerung, Verantwortung und Zukunft“), Dobrodelne fundacije Hertie (Gemeinnützigen Hertie-Stiftung) ter Centra za šolstvo v tujini (Zentralstelle für das Auslandsschulwesen).

Jugend debattiert international prispeva k temu, da so mladi v srednji in vzhodni Evropi sposobni svoje poglede in stališča strokovno in prepričljivo zastopati v nemškem jeziku. Projekt krepi debato kot medij demokratične razprave in spodbuja aktivno večjezičnost Evrope. Predmet tekmovanja je debatiranje v nemškem jeziku o temah s področja šolskega vsakdana, človekovih pravic in temeljnih svoboščin, zgodovine (zlasti zgodovinskih krivic) ter Evrope.

V šolskem letu 2016/17 je Gimnazija Ravne prvič sodelovala v tem projektu in naša dijaka Anaja Urek in Tine Pogorevc sta se že v prvem poskusu uvrstila v finale državnega tekmovanja in dosegla odličen rezultat. Tine Pogorevc se je poleg državne prvakinje iz Novega mesta Teje Šušteršič uvrstil na mednarodno tekmovanje, ki je potekalo od 26.9. do 29.9.2017 v Talinu.

Tine Pogorevc v kvalifikacijah (Talin)

 

(Skupno 53 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...