MEDNARODNI PROJEKT ERASMUS+ »Freund – Prijatelj II« 2017-2019

 

 

Čezmejno kulturno-umetniško ustvarjanje mladih skozi filmsko umetnost

Zaradi večletnega uspešnega delovanja Filmskega studia na gradu, uspešnosti filma oz. čezmejnega filmskega projekta Erasmus+ »Freund – Prijatelj« (2014-2016) ter znanja in izkušenj, ki so jih dijaki in učitelji pridobili skozi projekt, smo se odločili za nadaljevanje projekta, vnovič s pomočjo Erasmus+ projektnega financiranja in v sodelovanju z avstrijskim nosilcem projekta Bundeshandelsakademie und Bundeshandelsschule (BHAK) iz Velikovca, tokrat skozi produkcijo kratkega igranega filma.

Dijaki in učitelji obeh šol bodo preko delavnic, ki jih bodo vodili strokovnjaki na področju filmske produkcije in postprodukcije (maska, filmska igra, obdelava slike in zvoka, posebni učinki itd.) pridobili potrebna znanja, da bodo posneli kriminalko po v naprej pripravljenem scenariju. Ker so pri Bergmandlcu (futuristični srhljivki, ki je nastala v že omenjenem projektu Erasmus+ »Freund – Prijatelj« in za katerega smo prejeli Jabolko kakovosti 2017) scenarij prispevali na naši, slovenski strani, bomo tokrat uporabili že pripravljen scenarij na avstrijski strani. Premiera filma je predvidena ob zaključku projekta, konec septembra 2019.

Projekt je osredotočen v kulturno, jezikovno in kreativno mreženje in povezovanje mladih dveh obmejnih regij (slovenske in avstrijske strani Koroške), in sicer s pomočjo filmske umetnosti. Ker filmska umetnost združuje vse umetnosti in zaradi svoje multidisciplinarnosti vključuje različna področja kreativnega izražanja, je ciljna skupina dijakov precej široka.

Projektni tim bo v okviru izvedbenih nalog in aktivnosti ustvarjal film od predprodukcije oz. načrtovanja (iskanje lokacij snemanja, adaptacije scenarija na lokacije snemanja, iskanje in izbor igralcev) preko produkcije (režija, igra, snemanje), postprodukcije (montaža slike in zvoka, komponiranje glasbe, svetlobna in barvna obdelava slike)  do distribucije oz. trženja (sponzorske mape, plakati, organizacija premiere, festivalske projekcije, promocija izdelka) in se bo tako udeleževal delavnic, mednarodnih delovnih srečanj, kratkotrajnih izmenjav skupin učencev, mešanih mobilnosti učečih se v šolah. Pri tem bodo dijaki in učitelji krepili in razvijali tehnične, medijske, avdiovizualne, jezikovne in ostale organizacijske ter socialne kompetence. Dolgoročne rezultate in učinke pa vidimo v utrditvi in uveljavitvi Filmskega studia na gradu v smislu produkcijske hiše, krepitvi in vzpostavitvi stalnega sodelovanja dveh srednjih šol z različnih področij izobraževanja – trgovske akademije in splošne gimnazije, krepitvi mednarodnih odnosov slovenske in avstrijske koroške obmejne regije.

 

Koordinatorka projekta je Simona Rejec Merkač, v projektnem timu pa bo sodelovala še Manuela Tkalec ter po potrebi ostali učitelji jezikov.

Finančno je projekt tokrat prejel manjša sredstva, saj gre za produkcijo kratkega igranega filma, pri čemer je gimnaziji namenjenih 15.880 € od skupno 41.875 € (BHAK kot nosilec projekta prejme 25.995 €), pa vendar bomo s pomočjo teh sredstev poskušali še nadgraditi in posodobiti snemalno opremo Filmskega studia Na gradu, ostala sredstva pa bodo namenjena mobilnostim dijakov in izvedbi različnih delavnic in aktivnosti.

 

Koordinatorka projekta Simona Rejec Merkač

 

 

supported by 

(Skupno 50 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...