Dijakinje Gimnazije Ravne na Koroškem na izmenjavi v Italiji

Štiri dijakinje (Zoja Frece, Katja Robnik, Nuša Brezovnik Bunderla in Lara Pavše) v spremstvu dveh profesoric smo se od 17. 3. do 23. 3. 2019 udeležile izmenjave v Italiji, natančneje v mestu Aversa, ki se nahaja na jugu Italije, nedaleč od znanega turističnega mesta Neapelj. Udeležbo na izmenjavi nam je omogočil projekt Erasmus+, preko katerega poteka vrsta izmenjav, med njimi tudi projekt Bereit für Erwachsenenleben, ki poteka med štirimi državami: Italijo (Aversa in Bari), Finsko (Hanko), Poljsko (Nidžica) in seveda Slovenijo (Ravne na Koroškem).

V Aversi smo ostali en teden, kjer so nam bivanje omogočili gostitelji ter njihove družine, ki so kljub mnogim kulturnim razlikam za nas odlično poskrbeli. Z gostitelji smo se večinoma dobro razumeli in pri komunikaciji nismo imeli večjih težav. Osrednji jezik naših pogovorov je bila prav gotovo angleščina, čeprav se projekt izvaja v nemščini in je delo v šoli potekalo s pomočjo le-te.

V enem tednu nam je uspelo spoznati okolico Averse in najbolj se nam je v spomin vtisnil Neapelj, zaradi svoje zgodovinske in kulturne vrednosti. Zanimivo si je bilo tudi ogledati palačo neapeljskih kraljev Reggio di Caserta. Kot omenjeno smo se bližje srečali z navadami naših gostiteljev, ki so nas ničkolikokrat presenetile, bodisi v pozitivnem, bodisi v negativnem smislu. Nedvomno so se mi v spomin najbolj vtisnile testenine na tisoč in en način, hoja po hiši brez sezuvanja, zamujanje, vsekakor pa ne smem pozabiti na kaotičen promet.

Tema projekta Bereit für ErwachsenenLeben, v prevodu pomeni Pripravljeni na odraslo življenje, na pretekli izmenjavi je bila kulturna raznolikost in strpnost, ki je dandanes zelo aktualna. S tem namenom nam je predaval tudi migrant Eddy, kateremu smo med pogovorom postavljali najrazličnejša vprašanja v zvezi z migracijami, na katere je sam odgovarjal in nam predstavil drugačnost oziroma različnost iz lastnega vidika. Gostitelji so nam predstavili tudi nekaj lokalnih projektov, ki se ukvarjajo s vključitvijo drugačnih v družbo. Sami udeleženci pa smo na svoji koži spoznavali kulturne razlike, a na koncu spoznali, da smo mladi v bistvu vsepovsod enaki.

V enem tednu, ki se je končal prehitro, smo uspeli skleniti vrsto novih poznanstev, s katerimi bi tudi v prihodnosti radi obdržali prijateljske stike in se z njimi nekoč ponovno sestali. Vsem, ki še vedno omahujejo s sodelovanjem v izmenjavah, pa priporočam, da potisnejo strah ob stran in se raje podajo novim doživetjem naproti.

Lara Pavše

(Skupno 184 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...